Cyberaanvallen

Naast de DDoS aanvallen die de laatste tijd een boel in het nieuws zijn zijn er ook nog de zogenoemde cyberaanvallen. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze twee, en is dit belangrijk voor mij als individu?

Er is sprake van een cyberaanval als er door één of meerdere hackers aanvallen op computers en netwerken worden gedaan met als doel sabotage en spionage. Daarnaast dient het motief hiervoor te maken te hebben met bepaalde landen of politieke stroming, en niet voor eigen belang.

Cyberaanvallen zijn tegenwoordig een belangrijke vorm van aggressie richting andere landen aangezien de schade hiervan erg groot kan zijn, mits dit goed wordt uitgevoerd. Zo is het mogelijk dus om bijvoorbeeld banken voor onbepaalde tijd stil te leggen, of storingen in netwerken te veroorzaken waardoor er op grote schaal vertragingen op treden. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de DDoS aanvallen die zijn gedaan op de Nederlandse banken de afgelopen weken. Hierdoor was het onmogelijk voor een boel mensen en bedrijven om hun bankzaken te regelen.

Tegenwoordig is het een iets wat meer voorkomt omdat steeds meer landen steeds afhankelijker zijn geworden van netwerken en IT systemen. Het grote gevaar hiervan is is dat we nog niet goed weten wat hier allemaal mee mogelijk is en dat we niet goed weten waar de gevaren precies zitten, tot het te laat is. Daarnaast is een cyberaanval vaak lastig te herlijden naar een specifiek persoon of land, in tegestelling tot een fysieke aanval.

Nu is de vraag natuurlijk: wat betekent dit voor mij als individu? In de meeste gevallen niet erg veel. Bepaalde internet diensten zoals internet bankieren zullen voor een tijdje niet beschikbaar zijn, maar na verloop van tijd zullen deze problemen weer opgelost worden. Je zal het als individu vaak wel merken, maar er in principe geen gevolgen.

Geplaatst in Tech