Chromebooks, wat zijn het en waarom?

Vandaag heeft Samsung een nieuwe generatie van producten op de markt gebracht, namelijk de Chromebook. De chromebook is een kruising tussen de laptop en de tablet en is op gebied van hardware het best te vergelijken met een netbook.



Wat de Chromebook uniek maakt is dat de Chromebook draait op het Chrome Operating system, een besturingssysteem van Google. Hierbij is uniek dat alles gaat via programma’s van Google zoals Google Docs. Verder is het niet mogelijk om andere programma’s op de Chromebook te installeren. Hierdoor kan de Chromebook zeer snel opstarten ( binnen 6 seconden ) en nog sneller afsluiten. Daarnaast heeft de Chromebook een batterij duur van ongeveer 6,5 uur. Een ander bijkomend voordeel is dat het praktisch onmogelijk om een virus op te lopen, doordat er dus niks geïnstalleerd kan worden.

Een ander bijkomend voordeel van de Chromebook is dat door de kleine hoeveelheid hardware die er in zit het gewicht ook tot een minimum kan blijven. Hierdoor is de Chromebook ideaal voor de mensen die veel onderweg zijn, maar dus niet veel werken met programma’s die geïnstalleerd moeten worden.

De Chromebook is dus ideaal voor mensen die een boel werken met tekstverwerkers. Met behulp van de tools die Google Drive levert kun je gemakkelijk bestanden van verschillende soorten openen en bewerken. Doordat de bestanden op Google Drive worden bijgewerkt is het daarnaast mogelijk om met meerdere mensen tegelijkertijd in hetzelfde bestand te werken. Verder heb je al je bestanden op één centrale plek online, dus heb je je bestanden ook bij de hand op je desktop thuis.

Een groot nadeel van de Chromebook is dat alle applicaties dus van Google zijn en via het internet alleen benadert kunnen worden. Hierdoor is de Chromebook dus niet te gebruiken als je geen WiFi hebt. Verder zijn dingen als Spotify ook nog niet mogelijk, omdat deze niet geïnstalleerd kunnen worden. Google is wel bezig met een alternatief hiervoor, maar de Google Play Store werkt op dit moment nog niet in Nederland.

Natuurlijk is het een groot nadeel dat je weinig kan doen met je Chromebook als je geen WiFi hebt. Daarom beschikken veel Chromebooks ook over een slot voor een 3G kaart. Je kan dan met behulp van een sim kaart van een provider gewoon verder werken, zelfs buiten WiFi bereik.

Dus in het kort komt het hier op neer:

  • Snel opstarten en afsluiten
  • (Samen) werken in één bestand, wat overal beschikbaar is op je drive
  • Geen problemen met virussen en malware
  • Licht gewicht en ideaal formaat voor onderweg
  • Altijd backups met online opslag in Cloud
Geplaatst in Tech