Tegenwoordig moeten we overal inloggen, op je email account, op je thuisnetwerk, op school of het werk, overal moet je je aanmelden en bewijzen dat jij wel bent wie je zegt dat je bent. Op zich is dit geen probleem, je kan namelijk gewoon via je gebruikersnaam en wachtwoord ervoor zorgen dat niemand bij jou gegevens kan komen behalve jijzelf, maar hoe veilig is dit en zijn er geen alternatieven?
Zolang je je wachtwoord voor jezelf houdt zou het in principe nooit mis kunnen gaan, maar er blijven altijd gevaren bij het invoeren van je wachtwoord, tegenwoordig zijn er namelijk al programma’s welke kunnen registreren welke toetsaanslagen gemaakt worden. Op deze manier is het dus kinderspel om het wachtwoord van iemand te achterhalen. Op het moment dat dat gelukt is kunnen ze dus vaak ook al meteen bij al je gegevens komen, en als je overal hetzelfde wachtwoord gebruikt dan zit je helemaal in de problemen!
Desondanks deze gevaren is het wachtwoord praktisch altijd de beste en veiligste methode. Tegenwoordig zijn er overigens wel een aantal extra opties, of alternatieven welke je kunnen helpen bij het beschermen van je laptop, en dus je gegevens.
De meest bekende zijn:
- De “USB sleutel”
- vingerafdruk scan
- verificatie via mobiel
De USB Sleutel wordt vaak gebruikt in combinatie met het wachtwoord, en dient als extra aanvulling op het gewone wachtwoord. De USB sleutel is te vergelijken met een USB stick, met een bepaald programma waarin een code is verwerkt. Op het moment dat de gebruiker zijn wachtwoord heeft ingevoerd kan dient hij dit te bevestigen met de USB sleutel. Een nadeel van deze vorm van beveiliging is wel dat de sleutel gestolen kan worden of stuk kan gaan, hierdoor kan de gebruiker dan in eerste instantie niet meer inloggen.
Vingerafdruk identificatie is een andere manier van beveiliging welke tegenwoordig steeds meer voorkomt in laptops. Met behulp van een apparaatje in de laptop, of een extern apparaat kan de vinger afdruk gelezen worden, en kan dus de identiteit van de gebruiker worden vastgesteld.
Tot slot is er de verificatie via mobiel. Met behulp van een mobiel telefoonnummer wordt tegenwoordig al op een aantal plaatsen de identiteit van de gebruiker bevestigd. Dit wordt al door een aantal grote bedrijven gedaan zoals hotmail, facebook, en google. De gebruiker dient hiervoor een nummer te registreren en te koppelen aan zijn of haar account. Vervolgens wordt er na het invoeren van een wachtwoord een SMS verzonden. Deze SMS bevat een unieke code welke ingevoerd dient te worden alvorens de gebruiker verder mag. De nadelen hiervan zijn vrijwel gelijk met die van de USB sleutel aangezien de telefoon ook verloren, of gestolen kan worden. Daarnaast is het ook mogelijk dat de gebruiker geen SMS krijgt omdat hij bijvoorbeeld geen bereik heeft.
Natuurlijk kan je ook gewoon een wachtwoord gebruiken, want in de meeste gevallen is dit effectief genoeg. Maar het is wel belangrijk dat je dan een sterk wachtwoord kiest. Een sterk wachtwoord bevat bij voorkeur minstens zes tekens, waaronder één kleine en één hoofdletter, één cijfer en het liefst ook nog één bijzonder teken. Daarnaast is het uiterst raadzaam om nooit twee keer hetzelfde wachtwoord te gebruiken.